Detalls sobre les mascaretes que es poden passar a recollir a partir de dilluns 20 a la farmàcia

Dilluns, 20 d'abril de 2020 a les 00:00

A partir d’aquest dilluns, dia 20 d’abril, ja es podran adquirir a les farmàcies catalanes les mascaretes de protecció de tipus quirúrgic 2R de triple capa, destinades per a tots els ciutadans.

A partir de dilluns 20 d’abril, de forma individual,  cada ciutadà té assignada una màscara gratuïta amb la seva targeta sanitària, a través del sistema de recepta electrònica del CatSalut. Seria convenient que la gent consulti i/o demani la durabilitat de les mascaretes.

D'aquesta manera, els farmacèutics portaran un control informàtic de totes les mascaretes que reparteixin i la Generalitat les anirà reposant a mesura que es vagin esgotant. En principi només se’n repartirà una unitat per persona, més endavant hi haurà la possibilitat d’adquirir-ne una altre a un cost inferior a 1euro (0,76 cèntims).

Aquet material es fa efectiu gràcies a la ordre SND/354/2020, d e 19 d’abril per la qual s’estableixen mesures excepcionals per tal de garantir l’accés de la població als productes d’ús recomanats com a mesures higièniques per a la prevenció de contagis causats pel COVID-19

La present regulació serà d’aplicació als productes sanitaris, com mascaretes quirúrgiques i guants de nitril i altres productes, sense que necessàriament hagin de ser medicaments o de caràcter sanitari, però que es considerin imprescindibles per a minimitzar el risc de propagació del COVID-19 entre les persones.

Les farmàcies fan una crida de responsabilitat a la població, per tal d’evitar aglomeracions innecessàries i no es segueixi així el confinament. És important que les persones vulnerables i les que s’hagin incorporat una altra vegada a la feina siguin les primeres en poder accedir-hi.

D’acord amb el context normatiu actual, el Departament de Salut recorda diverses recomanacions per a la ciutadania i per a un entorn no sanitari.

Cal dur a terme sempre les mesures higièniques recomanades per l’OMS des de l’inici de la pandèmia, per reduir el risc de contagi com: Mantenir una distància d’entre 1 i 2 metres amb les persones del voltant. Tossir o esternudar sobre un mocador de paper d’un sol ús o en l’avantbraç, mai sobre les mans. Rentar-se les mans molt sovint.

S’ha de mantenir el confinament de la població excepte per fer les compres imprescindibles i els casos dels treballadors considerats essencials.

Les persona amb simptomatologia sospitosa d’infecció per SARS-CoV-2 ha d’auto aïllar-se al seu domicili i no ha de sortir al carrer.

Es pot optar per l’ús de la mascareta en els espais públics si se’n disposa.

Darrera actualització: 20.04.2020 | 13:11