Camí de Cruïlles de Castellgalí

Què és cruïlla de camins?

Castellgalí és un poble ubicat al centre de Catalunya, a la comarca del Bages.

Un entorn rural on viure tranquil·lament i de pas per moltes persones que travessen la zona diàriament.

Tenint en compte el punt privilegiat que ocupa Castellgalí al mapa és necessari donar-li la importància, la visibilitat i el valor que té, creant un projecte uniforme per englobar gran part de les seves característiques.

Dintre del territori de 17,16 km2 trobem molts camins, que entre ells s’ajunten, es complementen o es creuen. L’Aiguabarreig, els camins i senders rurals, la torre del breny, la casa amigat, l’Alberg de la Masia del Pla, el Camí Ignasià o el de Sant Jaume, La Pedrera de Balçamuller, la DO del Pla del Bages, són només alguns dels punts importants que cal destacar dintre del territori.

Cruïlla de camins neix de la necessitat d’unificar tots els camins que te Castellgalí i donar-li nom a cadascun d’aquests per tal de fer el poble més atractiu i més turístic.

Els Classifiquem en 5 grups importants que són els següents: Camins d’Aigua, Camins de Geologia, Camins de Roma, Camins de vinya, i Camins de Pelegrinatge.

Cadascun d’aquests camins té les seves pròpies característiques però tots tenen en comú que es creuen al municipi de Castellgalí, creant així una cruïlla de camins.

Camins d’aigua    

Engloba l’Aiguabarreig i el projecte via blava. A l’hora d’escollir com representar l’aigua d’una forma que tothom ho pugui relacionar fàcilment amb aquest element s’ha escollit la forma d’una gota, un pictograma simple però amb molta identificació.

El color que té el relacionem amb Via Blava i amb la gamma de colors que trobaríem amb elements relacionats directament amb l’aigua.

Camins de geologia   

Representa tots els elements geològics que podem trobar a Castellgalí, com els xaragalls els fòssils o la pedrera de Balçamuller. També engloba el paisatge natural.  

A l’hora d’identificar-los és molt més fàcil que la gent ho relacioni amb l’àmbit natural i s’ha triat una silueta d’una muntanya i un arbre com a pictograma

Per al color s’ha triat el verd que simbolitza la natura i segueix l’harmonia dels colors dels altres camins.

Camins de vinya:

Podem trobar una part de la finca d’Oller del Mas, un celler actiu, la gran tradició vitivinícola que trobem en el celler històric a Ca Amigant i que Castellgalí és geogràficament parlant la porta de la DO Pla de Bages.

El pictograma del raïm el relacionaríem amb la vinya que és el seu fruit i on començava tot el llarg procés d’elaboració del vi.

El color ve donat pel vi i pel color final del producte.

Camins de Roma

Conjunt del jaciment Romà, el sepulcre de la Torre del Breny i l’Exedra i el Sepulcre de Boades.

Amb aquest pictograma s’ha volgut transmetre un dels recursos arquitectònics que feien servir els Romans, el fust i el capitell en ordre Jònic. La interpretació de la forma segueix mantenint les mateixes proporcions que tots els altres pictogrames.

El taronja – marró ve donat pel color de la pedra de les escultures arquitectòniques que realitzaven.

Camins de Pelegrinatge

Trobem el tram de dos grans recorreguts: el camí de Sant Jaume Català i el Camí Ignesià. També inclou el refugi dels Pelegrins com a punt per quedar-se a dormir.

El símbol per excel·lència del Camí de Sant Jaume és una petxina. S’ha fet servir el pictograma d’una petxina però mantenint les proporcions dels altres imagotips de la cruïlla. El color ve donat directament de la referència del camí de sant Jaume, tant de les fletxes que guien al pelegrí com del logotip.

Telèfon: -
Darrera actualització: 16.02.2023 | 09:18