Consells d’autoprotecció en cas de nevades a la Catalunya central

Divendres, 8 de gener de 2021 a les 11:05

Veïns i veïnes de Castellgalí, els mapes aposten per una nevada a l’interior de Catalunya durant aquest cap de setmana. Compartim entre tots vosaltres algunes recomanacions provinents des de protecció civil que caldrà tenir en compte, en cas que aquestes nevades arribin al municipi.

Catalunya es troba amb el pla NEUCAT activat en front de la previsió de nevades en cotes baixes que, provablement, segons indica el Servei Meteorològic de Catalunya  (SMC) afectarà a les comarques de la Catalunya central.

Donat que la neu pugui arribar al municipi de Castellgalí aprofitem per compartir amb tots vosaltres algunes mesures d’autoprotecció provinents de protecció civil.

A l’habitatge: tingueu preparat un transistor i piles de recanvi, llanternes, aliments rics en calories, combustible per a la calefacció i una farmaciola amb els medicaments habituals.

Reviseu els punts d’entrada a l’aire (cal que els protegiu amb una cinta que aïlli), l’estat de la teulada i el baixant de l’aigua, les branques dels arbres (podeu-les si són massa llargues) i l’estat de la calefacció.

Al vehicle: disposeu de cadenes en bon estat, llanterna i manta de viatge. Comproveu l’estat de les bateries, el dipòsit de benzina, els llums, els frens, els pneumàtics, la calefacció, el parabrisa, etc.

Consulteu les previsions meteorològiques si us heu de desplaçar al Servei Meteorològic de Catalunya, Servei Català de Trànsit, portal de la mobilitat, 012 Atenció al Ciutadà.

En situació d’emergència seguiu les informacions i les indicacions de les autoritats i/o truqueu al 112.

A casa: Feu un ús correcte de la calefacció i desconnecteu els aparells elèctrics que no siguin necessaris. Eviteu tenir estufes de llenya, carbó o gas i brasers en llocs tancats.

En zones aïllades o no urbanes, mantingueu un rajolí constant d'aigua a les aixetes per evitar que es congelin les canonades i apagueu els regs automàtics.

En cas de nevada, col·laboreu en la neteja de les voreres de davant de casa i dels camins d'accés a casa a les zones rurals.

En cas que hi hagi neu acumulada als terrats, terrasses o balcons, retireu-la sense abocar-la a la via pública.

No traieu les escombraries al carrer quan no funcioni el servei de recollida.

No telefoneu: cal deixar les línies lliures per als equipaments de socors.

A l’exterior: Abrigueu-vos bé. Poseu-vos peces de roba lleugeres, l'una sobre l'altra. Les manyoples proporcionen més escalfor que els guants. 

Protegiu-vos sobretot la cara i el cap, i eviteu que l'aire fred us entri directament als pulmons.

Eviteu fer esforços físics intensos: es corre el perill de patir una lesió a l'organisme.

No deixeu que les persones d'edat avançada ni tampoc els més petits surtin a l'exterior.

Conducció: Sortiu només si és imprescindible, reviseu l'estat del vehicle i la pressió dels pneumàtics l'estat dels frens, els llums i les bateries.

Tingueu les cadenes preparades (les adequades per al vostre vehicle) i assegureu-vos que sabeu com es posen.

Tingueu els líquids de refrigeració i rentaparabrises amb el nivell correcte i adequat a temperatures baixes i porteu el dipòsit de combustible ple. 

Porteu el telèfon mòbil carregat, armilles reflectores i triangles de senyalització, una manta i una llanterna.

Darrera actualització: 08.01.2021 | 12:19