Receptes de Castellgalí 🍴
Receptes de Castellgalí
Apreciats veïns i veïnes, ens agradaria compartir amb vosaltres unes receptes de cuina autòctones de Castellgalí, perquè pugueu fer-les vosaltres i animar als restauradors a oferir-les durant alguna de les nostres festivitats (Festa Major, Panellet...) o qualsevol altre dia.
Es tracta de receptes prou fàcils i no gaire entretingudes que aconsegueixen allò que deia Josep Pla: portar el paisatge al plat.
Totes aquestes receptes es van editar en el llibre del cuiner i gastrònom manresà Ignasi Domènech i Puigcercós l’any 1924, titulat La Teca: la veritable cuina casolana catalana.
Tot i això, totes les receptes que aquí podeu veure, a excepció de la recepta del lluç (i moltes altres coses ben interessants) les podeu trobar al llibre Castellgalí. Més de mil anys d’història, de l’historiador Jordi Suades Margiot, en venda a l’ajuntament de Castellgalí.
CONILL GUISAT A L’ESTIL DE BOADA:
Ingredients per a quatre persones: Un conill, 400 g llenegues (si no en tenim, podem utilitzar fredolics de pot, un per cada dos comensals) una cullerada sopera de llard, 70 g de cansalada o pernil greixós, 200-250 cc d’aigua (un got), 50 g d’ametlles torrades, 20 g de xocolata negra (70% cacau), dos tomàquets, dos alls, un quart de cullerada de cafè de canyella en pols, sal i pebre.
Un cop tallat el conill a trossos, salpebrem, el posem a la cassola (si pot ser de fang) amb el llard i la cansalada, que ja haurem fos. El deixem enrossir i tot seguit li tirem l’aigua, tapant la cassola i li deixem uns 10 o 12 min. Un cop cuit li afegim la picada de les ametlles i la xocolata, que haurem picat i dissolt amb una mica d’aigua bullent, el deixen uns 10 minuts més i rectifiquem de sal si cal. Mentre es cou, afegim les llenegues que haurem cuit en una paella amb oli, llard i sal. Deixem que cogui 5 minuts més amb els bolets i preparem la segona picada. Cal que escalivem els dos tomàquets, els pelem i en traiem les llavors, els afegim al morter amb els alls i la canyella, un cop ben picat s’hi afegeix un raig d’oli en cru, es rectifica la picada de sal i s’aboca a la cassola, retirant-la del foc i remenem el conjunt per lligar-ho tot.
CARGOLS A L’ESTIL DE BOADA:
Ingredients per a quatre persones: 8 dotzenes (96) Cargols, 250 g de botifarra blanca, aproximadament mig litre de brou vegetal (per cobrir els cargols), 125 g de pernil magre, 125 g de cansalada viada, 100 g de pinyons torrats i pelats, dos ous, una cullerada sopera d’oli, una altra de farina, llorer, farigola, menta, sal i pebre.
Coem els cargols partint d’aigua freda, amb el llorer, la farigola i la sal. Cal bullir-los entre 45 i 60 minuts segons la mida. Un cop cuits rectifiquem de sal i afegim el pebre molt, una mica generós per fer-los un xic picants, s’hi afegeix una cullerada grossa de farina i cinc o sis fulles de menta, es remena i es cobreixen amb brou senzill (brou vegetal). Es remou el guisat i li afegim els pinyons. Es deixa coure fins que la salsa quedi espessa. Rectifiquem de sal. Preparem dos rovells d’ou desfets en una cullerada de brou, no gaire calent o fred i els afegim a la cassola, sacsegem bé per integrar-los a la salsa.
LLUÇ ESTIL TORRE DEL BRENY:
Ingredients per a quatre persones: 12 rodanxes de lluç, 100 g de panses, 4 ous, 2 llimones, sal, 1 tassa d’esmorzar de farina, 12 avellanes torrades, 12 ametlles torrades, canyella en pols, pebre en pols, 2 alls, julivert fresc, 1 tassa d’esmorzar d’oli fi i 1 got d’aigua.
El lluç serà fresc, un cop netejat li posem sal i el suc de les llimones colat. L’enfarinem i el fregim en una paella amb l’oli molt calent. A mesura que s’aniran fregint els talls els posarem en una cassola. Hi afegirem les panses que haurem netejat i escaldat. Tot seguit farem una picada amb els alls, el julivert, les ametlles i les avellanes (ambdues pelades), la canyella i el pebre negre. Quan ho tinguem tot lligat li posem l’oli sobrant de fregir el peix i l’aigua, que estarà bullint. Aquesta salsa l’escampem per damunt del lluç que farem bullir uns 10 minuts a fi d’aconseguir més consistència durant aquesta cocció, que ha de ser lenta i amb la cassola tapada. Servim el lluç acompanyat dels ous durs pelats i tallats pel mig.
Ens ha semblat que, tot aprofundint en la nostra riquesa gastronòmica, havíem de recomanar-vos els vins que produeixen les vinyes del nostre poble.
Vinyes de Castellgalí us ofereix una selecció de tres vins monovarietals anomenats PEDRUSCALL (100% Cabernet franc), PERUNÉS (100% Garnatxa) i el seu blanc, 5 SOMADES (100% Picapoll). A més, us volen fer saber que, si sou amants de l’enoturisme, podeu visitar les seves vinyes i bodega omplint prèviament el formulari que trobareu fàcilment a la seva plana web que aquí us facilitem: https://www.vinyesdecastellgali.cat/
|
|
|
Esperem que us animeu a cuinar i pugueu assaborir Castellgalí, ja que un poble bressolat entre Montserrat i Sant Llorenç del Munt pot ser prou bo i així ens ajudeu que no es perdi el nostre patrimoni gastronòmic, tot donant suport al comerç de proximitat i als productes produïts en el nostre municipi.
Bon profit!