Torre del Breny

Coneguda popularment com a Torre dels Dimonis, la Torre del Breny és una construcció funerària romana construïda al segle III. Es troba situada a pocs metres d'on conflueixen els rius Cardener i Llobregat i és considerada un dels mausuleus més importants que queden d'empeus de la Hispània dels romans.


Poc n'ha arribat als nostres dies del què un dia va ser un esplendorós sepulce. Durant el segle XIX, les seves pedres es van utilitzar per la construcció d'una resclosa. Queda la base, de forma rectangular i d'uns 3 metres d'alçada. Observant les seves fermes i escairades pedres ens podem imaginar la grandària que podia arribar a tenir el monument.

Afortunadament, queda encara el testimoni de l'historiador francès Alexandre de Laborde, que quan va visitar el monument el 1805 en va fer una completa descripció. Així sabem , per exemple, que a la part superior s'hi erigia un fris que representava una dona nua, acompanyada per a dos lleons i motius vegetals.
 
Sobre el monument s'expliquen diverses llegendes. Segons una d'elles, va ser construïda en una sola nit per un savi diable ajudat per una vella amiga que li duia les pedres que li feien falta. L'endemà, mentre la vella duia a l'espatlla una de les grans pedres, el diable li va dir amb veu de tro: "Seny! No t'has adonat que ja s'ha acabat la Torre del Breny?" Així deixà amb un pam de nas a la vella.

Telèfon: TURISME
Darrera actualització: 9.08.2022 | 13:08